субота, 21. април 2012.

Otkrijmo Beograd zajedno


Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i najveći grad na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Ovaj paviljon umetničkog stvaralaštva koji spaja iskustva različitih kultura danas je spomenik prirode, muzej istorije i hrišćanski grad.

Leži na ušću Save u Dunav, na mestu gde se spajaju Balkansko poluostrvo i Panonska nizija. Prva naselja na teritoriji grada datiraju čak iz praistorijske Vinče, iz V milenijuma pre nove ere, a osnovali su ga Kelti u lll veku pre n.e. posle čega je postao rimsko naselje Singidunum. Zato je Beograd čuven po mnogobrojnim, još uvek neistraženim arheološkim nalazištima i upravo su istorijski delovi i zgrade grada najveće turističke atrakcije. 


U samom centru grada ispod današnje palate Albanija pronađeni su skeleti neandertalca koji je izgubio život u borbi s mamutom čiji je sklelet pronađen u blizini. Jedno od najvećih nalazišta svakako je i Viminacijum ili Vinča.  Na području Karaburme i Rospi ćuprije otkrivene su keltske grobnice, a na Studentskom trgu u Univerzitetskom parku nađeni su ostaci rimskih temi. Na Donjem gradu na Kalemegdanu postoje ostaci Mitrino svetilište sa žrtvenikom i male terme, takođe ostaci rimskog civilnog naselja. Beogradska tvrđava, danas muzej istorije grada, sastoji se od Donjeg grada, Gornjeg grada i parka Kalemegdan. Slovensko ime Beligrad prvi put je zabeleženo u IX veku. Beograd je prestonica Srbije od 1405. godine, a bio je prestonica raznih južnoslovenskih država, kao i prestonica Srbije i Crne Gore.

Beograd je danas centar srpske kulture, obrazovanja i nauke, a pored Atine je najveća urbana celina na Balkanu. Značajno je drumsko i železničko čvorište, međunarodno rečno i vazdušno pristanište, kao i važan telekomunikacioni centar za fiksnu i mobilnu telefoniju i internet.

Domaćin je mnogobrojnih kulturnih manifestacija kao što su Fest, Bitef, Belef, Bemus, Beogradski sajam knjiga Bir Fest. U njemu su oduvek živeli i stvarali istaknuti srpski književnici i umetnici: Nušić, Crnjanski, Selimović su samo neki od njih. Naš Nobelovac Ivo Andrić u Prizrenskoj ulici u Beogradu napisao je svoja najpoznatija dela Na Drini ćuprija Prokleta avlija. Srpska filmska industrija je svojim najvećim delom smeštena u Beogradu kao i poznati beogradski rok umetnici: Riblja Čorba, Bajaga i instruktori.

Veliku kulturnu atrakciju grada čine beogradska pozorišta: Beogradsko narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Zvezdara teatar, i dr. Ovaj grad čuva svoj istorijski arhiv, Narodnu biblioteku Srbije i Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

Sa svojim mostovima Beograd pravi iskorak ka srednjoj Evropi i više ne predstavlja samo Balkan. Danas ima naročit značaj kao luka odnosno pristanište na Ušću Save u Dunav.Mislite na vreme o razvoju svog sajta, angažujte SEO konsultanta najprofesionalnije firme za WEB marketing u Beogradu (064 1700992) ili nas nađite na jednoj od naših mnogobrojnih Google mapa:

View Optimizacija sajta SEO in a larger map